HOUTSOORTEN

HoutsoortenSchermafbeelding 2015-06-23 om 07.38.16

 

We werken met robinia- en kastanjehout. Beide houtsoorten zijn door hun hardheid en duurzaamheid ideaal voor buitenspeeltuigen. Ze vormen dé vervanger voor geïmpregneerd- en tropisch hardhout. Dit maakt het toepassen extra aantrekkelijk, zodat kinderen zich kunnen uitleven in een gezonde speelomgeving.

 

Robinia…

IMG_7847

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7842

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…of ook wel witte acacia of valse acacia genoemd is in onze streken zeer prominent aanwezig. Doordat hij nood heeft aan co2 is hij te vinden in bermen langs autosnelwegen en in stadscentra. Zijn luchtzuiverende werking maakt hem daar tot gevraagd plantgoed.

Het hout van de robinia is extreem hard en duurzaam. Wat zorgt dat de robinia zich, als enige Europese houtsoort, mag rekenen tot:

DUURZAAMHEIDSKLASSE 1:

-Qua houtkwaliteit wordt hij daardoor op dezelfde hoogte gezet als tropische houtsoorten als teak en meranti. Het hout blijft, na meer dan 25 jaar in contact met de grond, goed.
-Qua ecologische balast wint het gebruik van robinia ruim van tropische hardhouten.

 

Kastanje…

IMG_7712

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…is een bekendere houtsoort die ingezet wordt voor buitenschrijnwerk. Hij is zeer goed van kwaliteit en heeft het exquise uitzicht van eik. Wanneer we kastanje vergelijken met robinia kan kastanje zich tot

DUURZAAMHEIDSKLASSE 2 rekenen.

-Dit betekent dat hij onbehandeld zo’n 15 tot 20 jaar houdbaar is.
-Verder is deze houtsoort vrij hard.

-Op het vlak van duurzaamheid scoort hij beter dan eik.

Naast zijn kwaliteitsvolle eigenschappen is hij op gebied van aanplant, onderhoud, transport en verwerking ook zeer interessant. Zo is er geen grootschalige kap en herplanting nodig. Organisch bosonderhoud volstaat voor de kastanje.

IMG_7709_lager

onderprenten_lijn